ako nemaš nalog

Božić

Datum: 06.08.2011

Božić spada u najlepši I najveći hrišćanski praznik, koji se slavi u krugu svoje porodice. Ide se na jutrenje i Liturgiju, pričesti se, a nakon toga se proslavlja Božić za bogatom trpezom. Božić se slavi kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista. Taj praznik je simbol rađanja i roditeljstva. Što pokazuje i kratka narodna zdravica Božiću:Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru! Na Božić rano ujutru dolazi polaznik, to treba da je kršteni, zdravi dečak koji izgovara Božićni pozdrav i ljubi se sa ukućanima. Domaćica ga dariva nekim poklonom.

Domaćice su dan ranije pripremile bogatu trpezu na kojoj se nalazi pečenica, česnica, cicvara, peciva, voće, kolači i ostali specijaliteti.

Česnica

Rano ujutru domaćica mesi testo od koga će napraviti česnicu, u testo se ubacuje novčić, premesi se, ukrasi i ispeče. Domaćin upali sveću i seče česnicu na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko nađe novčić smatra se da će biti srećan cele godine.

Pečenica

Običaj koji je ostao još od davnina kad se prinosila žrtva bogovima. Danas se najčešće odnosi na prase, jagnje ali sve češće ćurku ili pile. Pečenica se unosi dan ranije sa badnjakom i slamom i stavlja pored ikone na istočni zid kuće.

Slama

Slama deci najzanimljivija, se unosi na Badnje veče i rasipa ispod stola gde domaćica stavlja i bombone, orase i lešnike, pa deca skupljaju. Veruje se da ako jedan oras stavimo ispod jastuka na Badnje veče i ujutru na božićno jutro ga polupamo ako je zdrav i mi ćemo biti zdravi cele godine.

Posle ručka ukućani idu da čestitaju rodbini i prijateljima. Često je i darivanje.

Za Božić je vezana i jelka koja se ukrašava pre božića i koju sa svojim ukućanima možete ukrasiti po želji i od toga napraviti pravi doživljaj za decu. Posebno su zanimljivi ukrasi od kokica uživaćete i vi u prazničnom raspoloženju.

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novipraznici

 • Dan zaljubljenih

  Najlepši praznik, proslava ljubavi i sreće uz medjusobnu pažnju i darivanje. Uživajte u "danu ljubavi" i učinite da traje ceo život!

  Praznik »
 • Kurban-Bajram

  Kurban-Bajram ili Hadži-Bajram jeste najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana .

  Praznik »
 • Nova godina

  Ne propustite čaroliju novogodišnje noći! Ukrasite svoj dom, obavite novogodišnju kupovinu, odaberite doček po želji, doterajte se i poželite sve najlepše u Novoj godini! Srećna Nova godina!

  Praznik »
 • Rodjendan

  Rodjendan se slavi svake godine na dan rodjenja. Najčešće u krugu porodice ali nisu izuzetak ni velika slavlja naprimer prvog podjendana ili proslavljanje punoletstva. Posebno mesto imaju dečiji rodjendani koje ćete pamtiti ceo život.

  Praznik »
 • Krsna slava

  Krsna slava je jedan od važnih pravoslavnih praznika i svaka familija ima svoju slavu. Svako ko ima svoju porodicu trebao bi da je slavi u svom domu. Obavezna je: slavska česnica, žito, slavska sveća i vino. Kao sastavni deo bogate slavske trpeze.

  Praznik »
 • Vaskrs
 • Veliki petak
 • Badnje veče
 • Božić