ako nemaš nalog

Badnje veče

Datum: 03.09.2011

Jedan od najlepših hrišćanskih praznika i običaja je upravo Badnji dan i Badnje veče. Badnje veče je veče praštanja i pomirenja. Dočekuje se radjanje novog ''Boga'' u radosti i veselju.

Badnjak

U svitanje Badnjeg dana domaćin sa sinovima ide u šumu da donese Badnjak. Badnjak je mlado drvo ili grana Hrasta. Smatra se da prvi iver drveta ima magična svojstva i da će doneti blagostanje za šta god da se upotrebi, kajmak, košnicu, stoku... Drvo domaćin donosi kući gde stoji napolju do večeri, kada se unosi u kuću i pali na ognjištu. Prema badnjaku se ponaša kao prema živom biću. Vatra pod badnjakom se džara, a varnice predstavljaju blagostanje Nove godine.

Slama

Domaćin sa badnjakom unosi i slamu koju posipa po mestu gde će biti postavljena večera. Domaćica u sito priprema: žito, orase, lešnike, bombone i posipa preko domaćina i badnjaka. Domaćin uzima sito  kruži oko slame kvocajući, dok ukućani idu za njim i pijuču.

Večera

Badnje veče je poslednje veče božićnog posta, tako da se služe samo posna jela, ali trpeza treba da je bogata i raznovrsna. Večera se služi na podu, na stoljnakom prekrivenoj slami, oko koje se sedi po podu.

Na Badnje veče se peče Božićna pečenica. Koja simbolizuje žrtvu prinetu radjanju boga. Najčešće je to prase, jagnje, pile ili ćurka...

Veruje se da voda zahvaćena na badnje veče ima magična, lekovita svojstva i da svi ukućani treba da se s njom umiju.

Najlepše doba godine predstavljaju Božićni praznici.

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novipraznici

 • Dan zaljubljenih

  Najlepši praznik, proslava ljubavi i sreće uz medjusobnu pažnju i darivanje. Uživajte u "danu ljubavi" i učinite da traje ceo život!

  Praznik »
 • Kurban-Bajram

  Kurban-Bajram ili Hadži-Bajram jeste najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana .

  Praznik »
 • Nova godina

  Ne propustite čaroliju novogodišnje noći! Ukrasite svoj dom, obavite novogodišnju kupovinu, odaberite doček po želji, doterajte se i poželite sve najlepše u Novoj godini! Srećna Nova godina!

  Praznik »
 • Rodjendan

  Rodjendan se slavi svake godine na dan rodjenja. Najčešće u krugu porodice ali nisu izuzetak ni velika slavlja naprimer prvog podjendana ili proslavljanje punoletstva. Posebno mesto imaju dečiji rodjendani koje ćete pamtiti ceo život.

  Praznik »
 • Krsna slava

  Krsna slava je jedan od važnih pravoslavnih praznika i svaka familija ima svoju slavu. Svako ko ima svoju porodicu trebao bi da je slavi u svom domu. Obavezna je: slavska česnica, žito, slavska sveća i vino. Kao sastavni deo bogate slavske trpeze.

  Praznik »
 • Vaskrs
 • Veliki petak
 • Badnje veče
 • Božić