ako nemaš nalog

Dan zaljubljenih

Datum: 27.01.2012

Dan zaljubljenih, sveti Trifun, sveti Valentin ili starorimski bog Faun se slavi 14 februara. Moderni praznik, slavljenja ljubavi i medjusobnog darivanja, obnovljen od strane novih generacija. Predstavlja prastari paznik koji kroz istoriju dobija nove legende i značenja.

Začetci "dana zaljubljenih" potiču još iz doba starih Rimljana koji su 14 februar posvetili bogu Faunu, zaštitniku pastira, sa verovanjem da će mladi zaljubljeni parovi biti srećniji ako ih poprskaju krvlju žrtvovanog jareta.

U vreme uvodjenja Hrišćanstva ovaj dan se slavi u pravoslavlju kao sveti Trifun, čuvar vinograda i ostalih useva, zaštitnik siromašnih i veliki iscelitelj. Sveti Trifun je slava vinogradara i gostioničara. Smatra se da na taj dan treba porezati bar jedan čokot vinove loze. Veruje se da ovim danom počinje proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi.

Kod katolika 14 februar je dan svetog Valentina koji je uprkos carevoj zabrani venčavao mlade zaljubljene parove. Pogubljen je 14 februara 269 godine nove ere. Po legendi je poslao poruku sa žutim šafranom slepoj tamničarevoj ćerki u znak zahvalnosti za toplinu koju je pokazala prema njemu. Devojka je "čudom" progledala, a nastala je tradicija slanja "slatkih ljubavnih poruka".

Svaki razlog je dobar povod za proslavu ljubavi i sreće, sa medjusobnim darivanjem slatkih poruka, poklona i pažnje. Uživajte u "danu ljubavi" i učinite da traje ceo život.

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novipraznici

 • Dan zaljubljenih

  Najlepši praznik, proslava ljubavi i sreće uz medjusobnu pažnju i darivanje. Uživajte u "danu ljubavi" i učinite da traje ceo život!

  Praznik »
 • Kurban-Bajram

  Kurban-Bajram ili Hadži-Bajram jeste najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana .

  Praznik »
 • Nova godina

  Ne propustite čaroliju novogodišnje noći! Ukrasite svoj dom, obavite novogodišnju kupovinu, odaberite doček po želji, doterajte se i poželite sve najlepše u Novoj godini! Srećna Nova godina!

  Praznik »
 • Rodjendan

  Rodjendan se slavi svake godine na dan rodjenja. Najčešće u krugu porodice ali nisu izuzetak ni velika slavlja naprimer prvog podjendana ili proslavljanje punoletstva. Posebno mesto imaju dečiji rodjendani koje ćete pamtiti ceo život.

  Praznik »
 • Krsna slava

  Krsna slava je jedan od važnih pravoslavnih praznika i svaka familija ima svoju slavu. Svako ko ima svoju porodicu trebao bi da je slavi u svom domu. Obavezna je: slavska česnica, žito, slavska sveća i vino. Kao sastavni deo bogate slavske trpeze.

  Praznik »
 • Vaskrs
 • Veliki petak
 • Badnje veče
 • Božić