ako nemaš nalog

Atkinsova dijeta

Datum: 13.09.2011

Proteinska dijeta ili dijeta bez ugljenih hidrata

Ova dijeta ima više naziva u zavisnosti da li je dobila naziv po osnivaču Atkinsu, ili po načinu primene (unose se samo proteini, bez ugljenih hidrata).

Dijeta se sastoji od četiri faze.

Prva faza:

Tokom prve faze koja traje četrnaest dana ograničava se unos ugljenih hidrata na do 20g dnevno. Cilj prve faze je promena metabolizma usled naglog gubitka težine.

Druga faza:

Faza mršavljenja u kojoj se postepeno uvode ugljeni hidrati ali ne više od 35g dnevno. Drži se dok se ne izgudi željeni broj kilograma.

Treća faza:

Predstavlja fazu održavanja težine i zasniva se na unosu ne više od 60g ugljenih hidrata dnevno.

Četvrtu faza:

Faza koju bi trebalo držati celog života sastoji se od ograničavanja na oko 60g ugljenih hidrata dnevno. Zbog ove faze koja lišava organizam ugljenih hidrata dijeta se ne preporučuje, jer izaziva razne zdravstvene tegobe. Kao što su depresija, umor, osteoporoza (lako lomljenje kostiju), bolesti krvnih sudova, bubrega...

Tokom ove dijete se u prvoj fazi izgubi 5 kilograma, dok se tokom druge faze svaki dan gubi po jedan kilogram do željene težine. Treća i četvrta faza predstavljaju održavanje postojeće težine.

U nekim verzijama morate u potpunosti da izbacite ugljene hidrate da bi organizam topio masti, ali u tom periodu,

NE SMETE POJESTI NI JEDAN KOMADIĆ UGLJENIH HIDRATA, NI GRAM ŠEĆERA ILI BILO ŠTA ŠTO SADRŽI UGLJENE HIDRATE,

ili će organizam prestati da topi masti.

Zabranjeno

Hleb, brašno, zaprška, krompir, grašak, soja, pohovano, viršle, pirinač, lešnik, testenina, kikiriki, šlag, šećer, čokolada, margarin, sve vrste grickalica, sve vrste sira, sladoled, voće...

Umereno dozvoljeno

Mleko i mlečni proizvodi (jogurt, pavlaka, kiselo mleko, maslac).

Obavezno uzimanje vitamina najbolje kompleksa više vitamina!

Dozvoljeno

MESO ( piletina, svinjetina, junetina, teletina, divljač, patka, guska, ćurka, čvarci, suvo meso, kobasica, slanina, jaja na sve načine...) sve sme samo bez hleba i da nije pohovano.

RIBA (rečna, morska, konzervirana) na sve načine.

SALATA (paradajiz, krastavci, zelena salata, paprika sveža i pečena, cvekla, spanać...) začiniti uljem, sirćetom, solju, biberom, limunovim sokom ili već po vašem ukusu.

POVRĆE ( spanać, pečurke, šargarepa, karfijol, kelj, praziluk, peršun, celer, luk crni i beli, rotkvice...)

PIĆE (kafa, sve vrste čaja bez šećera, voda, mineralna voda, limun, belo vino pola litre, špricer jednu litru najviše) šećer se ne sme koristiti, tako da ako želite da sladite koristite natren ili saharin.

Ovo je dijeta kojom za 24 dana možete skinuti i do 20kg, ali je dosta nezdrava i rizična tako da mi preporučujemo neku zdraviju dijetu (medicinsku, un dijetu...)!

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novedijete

 • Dukanova dijeta

  Uz dukanovu dijetu mršavite kao francuskinje, popularna dijeta koja se bazira na proteinskoj ishrani, nemasnog mesa, jaja i mlečnih proizvoda, sa uvodjenjem povrća koje ne sadrži skrob.

  Dijeta »
 • Citrus dijeta ili pomorandža i dvopek dijeta

  Citrus dijeta ili još poznata kao dijeta sa pomorandžama i dvopekom traje 15 dana u tri ciklusa po pet dana. Izgubite do 7kg i osvežite svoj organizam sa vitaminima i antioksidantima.

  Dijeta »
 • Medicinska dijeta

  Izgubite do 15kg medicinskom dijetom koja se sastoji od tri ciklusa, od po 5 dana, koji se ponavljaju. Počnite jutro uz kafu ili omiljeni čaj bez šećera, sa narandžom i krekerima, pa nastavite prema pravilima... Srećno!

  Dijeta »
 • Kupus dijeta

  Izgubite 4,5-7 kg za sedam dana! Primenom kupus dijete izgubite kilograme i osećajte se lako i zadovoljno! Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih "brzih dijeta" prvenstveno zbog jednostavnih pravila. Jedite supu od kupusa kad god ste gladni.

  Dijeta »
 • Mesečeva dijeta

  Mesečevom dijetom očistite organizam od toksičnih materija i smršajte i do 3 kilograma za 24 časa! Zasniva se na postu na vodi i blagoj fizičkoj aktivnosti za vreme mesečevih mena u roku prvih 24h od početka mene.

  Dijeta »
 • Dijeta po krvnim grupama
 • Atkinsova dijeta
 • UN dijeta