ako nemaš nalog

Ukrasi za slavski kolač

Datum: 03.10.2013

Slavski kolač je okrugao, ukrašeni hleb koji predstavlja vrhunac umeća svake domaćice. Slavski kolač može da bude mrsan slavski kolač i posan slavski kolač u zavisnosti od Krsne slave koju slavite. Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa i slavskim pečatom. Ukrasi od testa su simboli naših želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu. Napravite domaći slavski kolač i ukrasite ga sopstvenim ukrasima. Sa puno truda i  malo mašte bićete ponosni na svoj slavski kolač.

Ukrasi od testa priprema

Ukrasi od testa za slavski kolač se prave od tvrdo umešenog slanog testa.

- 200g brašna

- 3 kašičice soli

- 1dl mlake vode

Stavite brašno u posudu, zatim dodajte so i promešajte, pa polako dosipajte mlaku vodu dok ne zamesite tvrdo elastično testo. Ova količina sastojaka je dovoljna za ukrašavanje jednog slavskog kolača prečnika 26cm. Za pripremu slanog testa ako želite da ukrasi budu belji kad se kolač ispeče ili da ukrasi duže stoje pre korišćenja onda povećajte količinu soli na 100g. Naš savet je da prvo napravite krupnije ukrase za koje je potrebno više testa, a zatim da preostalo testo razvijete oklagijom što tanje i pravite ostale ukrase.

Grozd

Da napravite grozd prvo uzmite malo testa i rastanjite ga izmedju dlanova tako da dobijete jedan tanak valjak (traku) debljine oko 2mm a dužine 10-15cm, zatim napravite još jedan kratki valjak dužine oko 2cm. Zatim napravite oko 20 malih kuglica razne veličine i sastavite grozd. Oko jednog kraja dužeg valjka zalepite sa malo vode dva reda kuglica po 4 sa svake strane, zatim sa jedne strane kuglica zalepite kratki valjak da na njega možete da dodate još jedan red kuglica, a zatim odozgo popunite kuglicama mesta tako da dobijete bogat grozd. Dužu traku spiralno uvite tako da obrazuje peteljku.

Bure

Da napravite bure oblikujte deblji valjak dužine oko 2-3cm a širine 2 cm, zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobije utisak da je bure sastavljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.

Klas žita

Da oblikujete klas žita prvo napravite valjak otprilike dužine i debljine prsta malo istanjen na gornjem kraju. Zatim oštrim makazama dok držite klas u ruci odozgo naizmenično plitko zasecajte testo da oblikujete šare.

Ptica

Pticu napravite od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 15cm, zatim ga samo pažljivo vežite u čvor. Gornji kraj oblikujte tako da napravite vrat i glavu ptice, a donji kraj pritisnite i išarajte po želji tako da dobijete rep price.

Za ostale ukrase smo testo prvo tanko razvili oklagijom, pa ga oblikovali na sledeći način.


Knjiga

Da napravite knjigu isecite 2-3 pravougaonika iste veličine, zatim ih izbockajte čačkalicom kao da su ispisani. Po sredini vodom zalepite listove testa i čačkalicom utisnite sredinu. Da vam listovi ostanu razdvojeni možete ih odvojiti čačkalicama, a malo svaki list izvite na krajevima tako da dobijete utisak prave knjige.

Kale ili zvončići

Kale ili zvončići se lako i brzo prave samo oštrom okruglom modlom (malom čašom, čepom, poklopcem odgovarajuće veličine) vadite male krugove testa i sa malo vode samo zalepite (stisnite) donji kraj oblikujući cvetić. Unutar cveta možete staviti prvo malu kuglicu pa je obaviti i dobiti slatke zvončiće. Cvetiće možete koristiti pojedinačno ili ih grupisati.

Ruže

Da oblikujete ruže prvo od test napravite malu suzu, a zatim kružiće testa lepite oko sredine sa malo vode oblikujući latice. Kružići mogu biti iste veličine ili spolja mogu biti malo veći, po želji. Preporučujemo pošto je dno ruže dosta debelo kad se cvet prosuši da odsečete višak testa tako da ruže budu lakše i ne propadnu u slavski kolač.

Listovi

Listove smo oblikovali tako što smo kružiće testa malo rukom izdužili i oštrim nožem napravili rupice koje predstavljaju reljef lista.

Od razvijenog testa još oblikujte krst, utisnite slavski pečat, ili napravite brojanice, sveće, cvetiće, ogradicu ili ptičije nožice. Kako da napravite ove ukrase možete videti na našem savetu Ukrasi od testa za slavski kolač.

Ukrase od testa je najbolje napraviti najmanje dan ranije tako da bi se prosušili, postali lakši da ne propadaju u testo slavskog kolača i lakše se prenose na kolač. Pošto se ukrasi za slavski kolač prave dosta dugo kasno je da počnete da ih pravite kad je kolač zamešen, a i unapred priprema ukrasa za slavski kolač će vam uštedeti dragoceno vreme za pripremu Krsne slave.

Ukrasi za slavski kolač su posni tako da se mogu koristiti i u slučaju posnog slavskog kolača. Mrsan slavski kolač premažite žumancetom i dok je kolač još mokar zalepite ukrase. Posan slavski kolač premažite uljem ali tek pošto ste zalepili ukrase inače vam se ukrasi za slavski kolač neće zalepiti. Ukrase možete zalepiti pomoću malo vode.

Ovo su neki od načina kako se prave ukrasi za slavski kolač, nadamo se da smo vam dali neku novu ideju kako da ukrasite slavski kolač. Napravite mnogo raznih ukrasa i bogato ukrasite svoj slavski kolač, pljosnate ukrase kao što su kale i listići možete uvući i sa strane kolača tako da išarate i ivice slavskog kolača izgledaće divno.

Srećna slava!

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novisaveti

 • Posni kolači na 10 načina

  Počinje vreme posta isprobajte najbolje posne recepte za kolače. Deset isprobanih recepata za posne, zdrave i ukusne kolače.

  Savet »
 • Posna testenina na 5 načina

  Testenina, a zdrava! Pripremite 5 ukusnih lakih recepata za posnu testeninu bogatu i kremastu a zdravu sa morskim plodovima, paradajizom, pešurkama, tunjevinom.

  Savet »
 • Slatka zimnica na 11 načina

  Slatka zimnica na 11 načina je savet koji sadrži 11 recepata za najsladju slatku zimnicu. Uživajte tokom hladnih zimskih dana u ukusima leta. Napravite pekmez od šljiva, slatko od jagoda, sok od višanja, džem od borovnice, slatko od šljiva i ostale ukusne poslastice.

  Savet »
 • Zimnica na 12 načina

  Zimnica na 12 načina je pravi savet za pripremu zimnice sa isprobanim receptima za ukusnu i zdravu zimnicu. Napravite ajvar, prženu papriku, turšiju, kisele krastavce, barenu papriku, kiseli kupus, kečap, kuvani paradajiz, šampinjone, cveklu, mlevenu paradajiz salatu i paradajiz sa belim lukom i bosiljkom.

  Savet »
 • Piletina iz rerne na 9 načina

  Piletina iz rerne na 9 načina je odličan savet koji u sebi sadrži 9 odličnih recepata kako da pripremite najsočniju i najhrskaviju piletinu a da za to koristite rernu koja će vam sve olakšati. Piletina sa krompirom, Pileći bataci sa medom, Pita sa belim mesom i šampinjonima, Piletina sa trapist sirom iz rerne, Piletina u sosu od belog luka, Ljuta pileća krilca, Rolovana piletina, Piletina sa šampinjonima u umaku od crnog vina, Piletina sa krompirom i paradajizom.

  Savet »
 • Supe i čorbe na 8 načina
 • Najbrži sitni kolači za slavu
 • Letnje salate na 8 načina
 • Krompir na 12 načina
 • Čokoladna jaja