ako nemaš nalog

Ukrasi od testa za slavski kolač

Datum: 16.12.2011

Ukrasi od testa za slavski kolač predstavljaju naše želje za blagostanje cele porodice. Vrhunac umeća domaćice jeste priprema i ukrašavanje slavskog kolača.

Slavski kolač je okrugao, ukrašeni hleb koji može da bude mrsan slavski kolač i posan slavski kolač u zavisnosti od Krsne slave koju slavite. Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa i slavskim pečatom. Napravite domaći slavski kolač i ukrasite ga sopstvenim ukrasima. Sa puno truda i  malo mašte uživaćete u svom slavskom kolaču.

Ukrasi od testa

Za ukrase od testa možete koristiti mali komad testa koji ste uzeli od testa od kolača, ili umesite tvrdje testo od: mlake vode 100ml, malo soli i brašna da se zamesi. Testo razvite oklagijom što tanje možete.

Centralna ruža

Sa razvijenog testa isecite traku debljine 1,5cm i dužine 8cm. Malim oštrim nožićem secite testo na svaka 4mm ali tako da ne presečete do kraja druge ivice. Uvite testo u valjak, malo ga stisnite pri osnovi, a spoljne krakove rasporedite kao latice. Ružu postavite u centar.

 

Pšenični klas

Isecite traku sa razvijenog testa debljine 1,5cm i dužine pola tepsije u kojoj ćete peći kolač. Jedan kraj debljine 1.5cm podelite na tri dela, dubine oko 2 santimetra u dužinu testa. Svaki krak malo uvrtite i istanjite da dobijete trakice koje ćete uviti sa strana. Drugi kraj trake isecite u trougao. Nožićem utisnite crtice duž celog klasa. Napravite 4 ovakva pšenična klasa, koje postavite na kolač u obliku krsta tako što će trouglići biti ka sredini, a trakice ka ivici kolača.

Svećice

Sveće za slavski kolač napravićete tako što ćete izmedju dlanova praviti što tanje valjke, dužine oko 10 cm. Jedan kraj valjka uvrtite u pravcu kazaljke na satu do polovine. Drugi deo uvite u suprotnom pravcu isto do polovine. Napravite 10 svećica po dve ukrstite preko svakog klasa. Dve preostale presecite na po jednu svećicu i stavite je uz centralnu ružu sa sve četiri strane.

Brojanice

Napravite valjak od testa oko 3mm prečnika medju dlanovima. Napravite oko 6 loptica od testa. Stavite jednu lopticu na sredinu valjka, zatim prebacite jedan kraj valjka preko drugog da kuglica ostane u sredini. Stavite drugu kuglicu pa opet preklopite. Postavite sve kuglice dok ne dobijete dužinu koja vam treba. Napravite četiri brojanice. Brojanice postavite oko svećica uz centralnu ružu.

Ogradica

Isecite trakice od testa debljine jednog santimetra a dužine koliko vam treba da obrubite ceo kolač, naravno iz više delova, lakše je postavljati i praviti. Polovinu debljine trakice nožićem isecite na svaka 4 mm tako da dobijete lanac od spojenih kockica. Svaku drugu kockicu prebacite na suprotnu stranu i malo pritisnite da tako ostane. Napravite krug oko kolača ogradicom, ako vam je ovo komplikovano uvek možete napraviti pletenicu.

Groždje

Jednostavni a jako dekorativni ukrasi, stavite malu traku od testa i na nju sa malo vode nalepite kuglice od testa. Po četiri kuglice u dva reda, zatim ih spojite sa tri kuglice odozgo. Dobićete ukrasni grozd. Napravite četiri grozda za svaku četvrtinu po jedan.

Ptičice

Uzmite komadić testa pa izmedju dlanova napravite valjak debljine oko 7mm a dužune oko 10 cm. Dužina je potrebna da lakše napravite ptičicu, višak će se odseći. Dobijeni valjak vežite kao u čvor, gornju stranu trake oblikujte rukom u glavu ptičice, čvor je telo pa ga malo spljoštite. Donji deo je rep, otsecite višak, spljoštite ga i malo nareckajte nožem da dobije šare. Dobili ste lepe ptičice. Napravite dve i postavite ih dijagonalno na kolač.

Listići

Od razvijenog testa nožićem isećemo željeni oblik lišća, malo ga išaramo da dobije teksturu. Gotovi listići, potrebno nam je  4 komada za svaku četvrtinu po jedan.

Ptičije nožice

Kuglicu testa spljoštite sa jedne strane i rasecite je na tri dela. Svaki deo malo oblikujte da liči na pileću nožicu. Napravite dve i postavite je dijagonalno na kolaču.

Slavski pečat

Slavski pečat se stavlja prvi na kolač na sredini kolača i sa četiri strane, preko idu ukrasi. Tradicija je da imate drveni izrezbareni pečat koji utisnete u testo, ako nemate možete napraviti pločice sa izgledom pečata. Kvadrat prekrstite i redom u četvrtine upišite po dva sloga. IS, HS, NI, KA. Poruka koja glasi "Isus Hrist pobedjuje". Na pečatu pišite ćirilicom.

Ovo su neki od naših predloga ukrasa od testa za slavski kolač, možete napravite još knjigu, bure, klas i cvetiće, kako da napravite ove ukrase pogledajte naš drugi savet ukrasi za slavski kolač, ima još mnogo različitih ukrasa koje nismo naveli, dodajte i neke svoje slobodno. Ovi ukrasi su posni tako da ih možete koristiti za obe vrste kolača. Mrsan slavki kolač premažite umućenim žumancetom, pažljivo oko ukrasa da ukrasi ostanu beli. Posni kolač premažite uljem, ali tek kad postavite ukrase pošto vam se neće zalepiti. Ukrase na kolač lepite sa malo vode. Premažete vodom mesto na koje ćete staviti ukras, postavite ukras i nakapate malo vode preko ukrasa, možete i ceo kolač premazati žumancetom pa dok je kolač još mokar pažljivo postavite ukrase od testa.

Ukrase možete napraviti ranije, staviti ih na foliju osušiti i čuvati u zamrzivaču. Samo malo pokvasite stranu koja ide na kolač i ukrasi će se zalepiti. Iskoristite ovu pogodnost, pošto za pripremu ukrasa treba oko sat i po vremena, dok pripremate slavu to vam je značajno.

Želim da se zahvalim Sneži Milešić koja me je naučila da pravim ukrase od testa za slavski kolač i omogućila da to sa vama podelim. Hvala!

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli. Srećna slava.

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novisaveti

 • Posni kolači na 10 načina

  Počinje vreme posta isprobajte najbolje posne recepte za kolače. Deset isprobanih recepata za posne, zdrave i ukusne kolače.

  Savet »
 • Posna testenina na 5 načina

  Testenina, a zdrava! Pripremite 5 ukusnih lakih recepata za posnu testeninu bogatu i kremastu a zdravu sa morskim plodovima, paradajizom, pešurkama, tunjevinom.

  Savet »
 • Slatka zimnica na 11 načina

  Slatka zimnica na 11 načina je savet koji sadrži 11 recepata za najsladju slatku zimnicu. Uživajte tokom hladnih zimskih dana u ukusima leta. Napravite pekmez od šljiva, slatko od jagoda, sok od višanja, džem od borovnice, slatko od šljiva i ostale ukusne poslastice.

  Savet »
 • Zimnica na 12 načina

  Zimnica na 12 načina je pravi savet za pripremu zimnice sa isprobanim receptima za ukusnu i zdravu zimnicu. Napravite ajvar, prženu papriku, turšiju, kisele krastavce, barenu papriku, kiseli kupus, kečap, kuvani paradajiz, šampinjone, cveklu, mlevenu paradajiz salatu i paradajiz sa belim lukom i bosiljkom.

  Savet »
 • Piletina iz rerne na 9 načina

  Piletina iz rerne na 9 načina je odličan savet koji u sebi sadrži 9 odličnih recepata kako da pripremite najsočniju i najhrskaviju piletinu a da za to koristite rernu koja će vam sve olakšati. Piletina sa krompirom, Pileći bataci sa medom, Pita sa belim mesom i šampinjonima, Piletina sa trapist sirom iz rerne, Piletina u sosu od belog luka, Ljuta pileća krilca, Rolovana piletina, Piletina sa šampinjonima u umaku od crnog vina, Piletina sa krompirom i paradajizom.

  Savet »
 • Supe i čorbe na 8 načina
 • Najbrži sitni kolači za slavu
 • Letnje salate na 8 načina
 • Krompir na 12 načina
 • Čokoladna jaja