ako nemaš nalog

Piramida ishrane-Nutricionistička piramida

Datum: 29.09.2011

Piramida ishrane ili nutricionistička piramida predstavlja šematski prikaz optimalnog unosa pojedinih grupa namirnica.Prvobitna piramida ishrane se upotrebljava tako što su najzastupljenije u ishrani namirnice u bazi piramide, a sve redje i u manjim količinama koriste se namirnice koje se nalaze prema vrhu piramide. Sastoji od šest grupa koje su rasporedjene na sledeći način.

Prva grupa: žitarice

Žitarice, hleb, testo, pirinač, krompir, testenina, kornfleks i kukuruz... predstavljaju prvu grupu i nalazi se u samoj bazi piramide. To su namirnice koje treba što više jesti, posebno integralne žitarice od celog zrna.

Druga i treća grupa: voće i povrće

Voće i povrće predstavlja sledeći sloj piramide i spada u sledeći važan deo ishrane. Zbog velike količine vitamina, minerala, dijetetskih vlakana, antioksidacionih sredstava... mogu se jesti u ne ograničenim količinama, posebno osobe koje ne jedu meso treba da jedu mahunasto povrće.

Četvrta grupa: mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi predstavljaju sledeći sloj piramide i važni su zbog unosa kalcijuma, ali treba imati u vidu da se koriste proizvodi sa manje masti.

Peta grupa. meso, riba, jaja, punomasni sirevi

Meso, riba, jaja i punomasni sirevi predstavljaju sledeći sloj piravide i spadaju u namirnice životinjskog porekla. Koje jesu važne gradivne namirnice pune belančevina, ali ne treba preterivati u njihovom konzumiranju.

Šesta grupa: masti, ulja, slatkiši i grickalice

Masti, ulja, slatkiši i grickalice predstavljaju sam vrh piramide i treba ih jesti u što manjoj meri.

Sada ste upućeni u pravilniji način ishrane i imajte u vidu da samim načinom ishrane utičete i na svoje zdravlje. Nedostaci ove piramide su to što nema odredjenih količina porcija, nema preporuka zdravijih vrsta mesa i žitarica od celog zrna.

Nova piramida ishrane- ''MyPyramid''

Ove nedostatke je ispravila dopunjena verzija piramide ishrane-nutricionističke piramide iz 2005g. kaja je nazvana ''MyPyramid''.

Nova piramida predstavlja trodimenzionalni prikaz, koji sa jedne strane prikazuje stepenice. Stepenice pokazuju koliko je važno samo kretanje, ali i da je svaki korak poboljšanja ishrane korak bliže vrhu vašeg zdravlja. Na kraju-krajeva zdravlje na usta ulazi.

Druga strana piramide predstavlja grupe namirnica prikazane kao trouglove, različitih boja i različite širine koji se sužavaju ka vrhu piramide. Širina trougla treba proporcionalno da prikaže zastupljenost grupe namirnica u ishrani, a to što se sužavaju predstavlja postepenost u smanjivanju porcija do optimuna.

Boje trouglova i namirnice koje predstavljaju

- narandžasta: žitarice

- zelena: povrće

- crvena: voće

- žuta: ulje

- plava: mleko i mlečni proizvodi

- ljubičasta: meso, riba, jaja

Na kraju zaključujemo da treba što više jesti: žitarice, sveže voće i povrce, mleko i mlečne proizvode sa manjim procentom masti, manje masna mesa (piletina, ćuretina, junetina..), ribu i ponekad jaja. Izbegavati : veštački obradjene žitarice, gotova jela, brzu hranu, grickalice, slatkiše i gazirane sokove.

Napravite prvi korak!

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novisaveti

 • Posni kolači na 10 načina

  Počinje vreme posta isprobajte najbolje posne recepte za kolače. Deset isprobanih recepata za posne, zdrave i ukusne kolače.

  Savet »
 • Posna testenina na 5 načina

  Testenina, a zdrava! Pripremite 5 ukusnih lakih recepata za posnu testeninu bogatu i kremastu a zdravu sa morskim plodovima, paradajizom, pešurkama, tunjevinom.

  Savet »
 • Slatka zimnica na 11 načina

  Slatka zimnica na 11 načina je savet koji sadrži 11 recepata za najsladju slatku zimnicu. Uživajte tokom hladnih zimskih dana u ukusima leta. Napravite pekmez od šljiva, slatko od jagoda, sok od višanja, džem od borovnice, slatko od šljiva i ostale ukusne poslastice.

  Savet »
 • Zimnica na 12 načina

  Zimnica na 12 načina je pravi savet za pripremu zimnice sa isprobanim receptima za ukusnu i zdravu zimnicu. Napravite ajvar, prženu papriku, turšiju, kisele krastavce, barenu papriku, kiseli kupus, kečap, kuvani paradajiz, šampinjone, cveklu, mlevenu paradajiz salatu i paradajiz sa belim lukom i bosiljkom.

  Savet »
 • Piletina iz rerne na 9 načina

  Piletina iz rerne na 9 načina je odličan savet koji u sebi sadrži 9 odličnih recepata kako da pripremite najsočniju i najhrskaviju piletinu a da za to koristite rernu koja će vam sve olakšati. Piletina sa krompirom, Pileći bataci sa medom, Pita sa belim mesom i šampinjonima, Piletina sa trapist sirom iz rerne, Piletina u sosu od belog luka, Ljuta pileća krilca, Rolovana piletina, Piletina sa šampinjonima u umaku od crnog vina, Piletina sa krompirom i paradajizom.

  Savet »
 • Supe i čorbe na 8 načina
 • Najbrži sitni kolači za slavu
 • Letnje salate na 8 načina
 • Krompir na 12 načina
 • Čokoladna jaja