ako nemaš nalog

Slavska trpeza recepti

Datum: 30.04.2012

Slavska trpeza predstavlja najveći test svake domaćice. Po običaju je bogata raznovrsnim jelima, koja se postepeno smenjuju na stolu. Od meze, preko predjela, glavnog jela, kolača i torte do poštovanja svih običaja vezanih za slavu.

Slavski kolač

Slavski kolač domaćica mesi dan uoči slave od čistog pšeničnog brašna. Kolač se zamesi i u testo se doda malo osvećene vodice ili se kolač napravi bez osvećene vodice, pa se nosi u crkvu da se preseče i osvešta. Kolač se posebno ukrašava za slavu i prave se razni ukrasi koji predstavljaju simbole sreće i blagostanja. Na kolač se utisne slovo IS, HS, NI, KA što u prevodu znači Isus Hrist pobedjuje. Recept za slavski kolač i kako da napravite ukrase za slavski kolač možete naći na našem sajtu.

Slavsko žito, koljivo ili panaija

Slavsko žito domaćica priprema veče uoči slave. Ima više načina za pripremu, naš recept za slavsko žito se sastoji iz samlevene kuvane pšenice sa orasima i šećerom. Neke domaćice ne melju pšenicu. Žito se stavi u plitku činiju, ukrasi se orasima ili šećerom u prahu. Slavsko žito prvo poslužite gostima na tacni sa kašičicama i čašom vode.

http://www.flickr.com/photos/dinnerseries/

Recepti slavskih jela

Običaj je da na stolu stoji samo, slavska sveća, slavski kolač i vino dok se sveća ne upali i kolač ne preseče. Zatim se posluži slavsko žito, a posle toga sva ostala jela koja je domaćica pripremila.

Predjela

Prvo se na trpezu iznosi meze i raznovrsna predjela. Predjela treba da su dekorativna da otvore apetit gostima, a lagana da ih ne zasite pre glavnog jela. Najčešće su to: slane torte, slano pecivo ili slani rolati koji se lepo iseku i jako šareno i lepo izgledaju. Imate veliki izbor recepata za predjela na našem sajtu.

Supe i čorbe

Posle predjela na trpezu se iznosi domaća pileća ili juneća supa ili neka od mnogobrojnih čorbica. Vodite računa da čorba koju poslužujete bude topla (ako treba malo je podgrejte). Recepti za supe i čorbe. Tag supe i čorbe.

Glavna jela

Sledeće jelo koje se posluži jeste sarma, ako niste pravili sarmu odmah predjite na glavno jelo. Glavno jelo se sastoji od praseće ili jagnjeće pečenice, pogledajte naš tag sa receptima pečenja, meso lepo isecite i složite na oval. Pečenje možete obogatiti i rolovanom piletinom ili rolatom od mlevenog mesa.

Salate

Uz pečenje nezaobilazne su i salate. Naša preporuka za salate je da uz praseće pečenje napravite rusku salatu ili mimozu, a uz jegnjeće pečenje napravite salatu od praziluka. Možete napraviti i lučenu papriku ili neku od mnogobrojnih sezonskih salata čije recepte možete naći na našem sajtu.

Kolači i torte

Posle svakog ukusnog obroka na sto se iznose razni sitni kolačići pogledajte na našem tagu. Po nešto za svakoga. Pri izboru recepata vodite računa o sastavu i bojama kolačića radi što lepšeg i boljeg efekta. Probajte neki od naših recepata za sitne kolačiće.

Kao kruna svake gozbe naravno poslužuje se torta. Vodite računa o broju gostiju i o  veličini torte koja vam je potrebna. Recepti za torte.

Poslužite piće po želji, lepo dekorišite sto i vodite računa da gosti imaju sav potreban pribor za jelo.

Pogledajte kompletnu ponudu naših slavskih jela na našem tagu slavski kuvar recepti.

Slavska trpeza zahteva mnogo truda i umeća same domaćice, ali i ostalih ukućana. Nadamo se da ćete kod nas naći potrebne recepte i da smo vam bar malo pomogli pri planiranju i pripremi slavske trpeze! Srećna slava!

Komentari

[Ukupno: 0 ]

Novisaveti

 • Supe i čorbe na 8 načina

  Supe i čorbe na 8 načina čini osam divnih recepata za zdrave brze i pre svega vruće domaće supice i čorbe. Napravite pileću supu sa knedlama, bele čorbe sa povrćem ili krem čorbu sa šampinjonima obogatite svoju trpezu.

  Savet »
 • Najbrži sitni kolači za slavu

  Najbrži sitni kolači za slavu je naš savet kako da na najbrži i najjednostavniji način pripremite kolače za slavsku trpezu. Sve je u dobroj organizaciji i pravom izboru kolača. Srećna Slava domaćice!

  Savet »
 • Letnje salate na 8 načina

  Letnje salate na 8 načina je naš savet kako da se rashladite uz 8 recepata za zdrave letnje salate bogate svežim namirnicama, a ujedno zadržite vitku liniju i budete spremni za plažu. Šopska salata, grčka salata, mešana salata, zelena salata sa jabukom, tzaziki salata, tunjevina salata, gaspačo i najlakša voćna salata.

  Savet »
 • Krompir na 12 načina

  Krompir na 12 načina je naš savet kako da obogatite jela sa krompirom i učinite ih zanimljivijim. Pogledajte 12 recepata za hrskave pečene krompiriće, kremasti pire krompir, hranjivu čorbu od krompira, pomfrit i varivo.

  Savet »
 • Čokoladna jaja

  Čokoladna jaja su kolači koje ste oblikovali da liče na jaja i ukrasili čokoladom. Maštovita čokoladna jaja za uskršnje praznike obradujte najmladje i napravite kolače u obliku čokoladnih jaja.

  Savet »
 • Prirodne boje za jaja
 • Riba na 5 načina
 • Pileći file na 12 načina
 • Šta kuvati za Novu godinu
 • Ukrasi za slavski kolač